Organizacja Environmental Working Group ze Stanów Zjednoczonych publikuje listę 49 najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw.

Do najmniej zanieczyszczonych należą:

  • Awokado
  • Cebula
  • Mrożona kukurydza
  • Ananas
  • Mango
  • Groszek
  • Szparagi
  • Kiwi
  • Kapusta
  • Bakłażan

Do najbardziej zanieczyszczonych należą:

  • Seler naciowy
  • Brzoskwinie
  • Truskawki
  • Jabłka
  • Nektarynki
  • Szpinak
  • Czereśnie
  • Ziemniaki

Oczywiście dotyczy to warzyw i owoców sprzedawanych na terenie Stanów Zjednoczonych, ale niestety tendencje te daje się również zauważyć w Europie. Tym bardziej, że wiele firm sprzedających środki ochrony roślin pochodzi właśnie z USA.

Więcej informacji na: http://www.foodnews.org