Informacja z lekkim opóźnieniem… Greenpeace opublikował drugą edycję poradnika dla konsumentów „Wiesz, co jesz – jak unikać żywności modyfikowanej genetycznie”.

Poradnik powstał na podstawie pisemnych deklaracji 65-ciu głównych producentów żywności w Polsce (wytypowanych na podstawie „Listy 500” Rzeczpospolitej), którzy wypełnili kwestionariusz dotyczący polityki ich firm w zakresie stosowania genetycznie modyfikowanych organizmów. 59-ciu z nich złożyło deklarację o niestosowaniu GMO w swoich produktach.

Najczęściej modyfikowane genetycznie rośliny na świecie:

  • kukurydza
  • pomidory
  • soja
  • ziemniaki
  • bawełna
  • melony
  • tytoń

Najczęściej modyfikowane genetycznie rośliny w Europie:

  • kukurydza
  • rzepak
  • buraki cukrowe
  • ziemniaki

Ze względu na to, że nie wiemy, jak organizmy modyfikowane genetycznie, będą wpływały na nasze zdrowie, zwróćcie uwagę że firma Danone otwarcie przyznaje się to korzystania z GMO.

Więcej informacji na:

http://www.greenpeace.org/raw/content/poland/press-centre/dokumenty-i-raporty/poradnik-czy-wiesz-co-jesz.pdf